fbpx
Економіка Популярне

Українцям дозволили дистанційно відкривати банківські рахунки завдяки системі BankID

Національний банк України надав фізичним особам можливість отримувати дистанційно не лише адміністративні, але й банківські послуги (наприклад, відкриття рахунку). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«З цією метою впроваджується механізм віддаленої ідентифікації клієнтів банків через Систему BankID Національного банку України.    Цей механізм передбачає, що вперше ідентифікація фізичної особи має проводитися за її присутності одним з банків-учасників системи, і  вже після цього ця фізична особа  зможе замовляти сервіси та послуги на сайті будь-якої компанії або банку, підключених до Системи BankID НБУ. Її ідентифікація проводитиметься дистанційно на рівні банків, в яких вона обслуговується (bank-to-bank). Це, наприклад, дасть можливість клієнтам банків дистанційно відкривати рахунки без необхідності відвідувати відділення банку», – йдеться в повідомленні.

Читайте також:  Мережа УПЦ-ФСБ: листування священників, лобі за кордоном і "релігійні" псевдожурналісти (ВІДЕО)

Зазначається, що для надання банківських послуг обов’язковими умовами є виконання вимог фінансового моніторингу, а саме: проведення перевірки ідентифікаційних даних, отриманих з різних джерел (ЕЦП/кваліфікований цифровий підпис; система BankID НБУ; копії документів, завантажені на сайт надавача послуг та підписані ЕЦП клієнта).

«Відповідальність за належне здійснення ідентифікації та вивчення клієнта відповідно до міжнародних стандартів та законодавства України покладається як на банк, який здійснив ідентифікацію, так і на банк, що використовує інформацію, отриману за допомогою засобів Системи BankID.  Зі свого боку банк зобов’язаний забезпечити у своїй діяльності належне управління ризиками з метою запобігання використання послуг, що він надає, для легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму», – додали в НБУ.

Читайте також: