fbpx
Економіка

Нацбанк України буде інформувати громадян про платежі за зовнішнім боргом

Для забезпечення відкритості як однієї зі стратегічних цілей на найближчі роки Національний банк України продовжує розширювати інформування населення, експертної спільноти, медіа та інших користувачів статистичної інформації, збільшуючи обсяг даних у відкритому доступі на сторінках свого Офіційного Інтернет-представництва. На додачу до статистики зовнішнього сектору, що вже оприлюднюється на веб-сайті НБУ, Національний банк розпочинає щоквартальну публікацію інформації про планові платежі за зовнішнім боргом.

Статистичні дані Календаря планових платежів за зовнішньою заборгованістю перед нерезидентами відображають майбутні платежі резидентів України нерезидентам в іноземній валюті з погашення основної суми заборгованості та з її обслуговування. Вони охоплюють усі сектори економіки – сектор загального державного управління (Уряд), Національний банк України, депозитні корпорації (банки), інші сектори (реальний сектор економіки), а також платежі за міжфірмовим боргом. Водночас дані Календаря не включають майбутні платежі за певними зобов’язаннями: торговими кредитами, простроченою заборгованістю, кредитами овернайт, ОВДП у власності нерезидентів.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Дані будуть оприлюднюватись в останній місяць кварталу, який є наступним за звітним. Вони публікуватимуться в розділі Статистика.

 ЧИТАЙТЕ: Агентство Fitch підтвердило рейтинг України

Раніше у МВФ дали прогноз щодо боргу України.

У Календарі планових платежів за зовнішньою заборгованістю перед нерезидентами відображаються прогнозні платежі лише за зобов’язаннями, чинними на звітну дату. Ці дані формуються на основі звітності банків про прогнозні операції з погашення та обслуговування за власними кредитами та кредитами клієнтів відповідно до умов кредитних договорів з нерезидентами. Інформація про планові платежі сектору загального державного управління надається Міністерством фінансів України та Національним банком України (у частині зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом).

Читайте також: