fbpx
Економіка

Нацбанк України відзначає зростання ВВП в країні

Українська економіка пришвидшила зростання з 3,1% у І кварталі до 3,8% у ІІ кварталі 2018 року у річному вимірі. Порівняно з попереднім кварталом зростання ВВП становило 1,0% сезонно-скориговано. Про це повідомляє прес-служба НБУ

«Фактичні темпи зростання реального ВВП у ІІ кварталі 2018 року були вищими за очікування Національного банку, опубліковані в Інфляційному звіті за липень 2018 року (3,2% р/р). Відмінність між прогнозом Національного банку та фактичним показник пояснюється насамперед раннім стартом збору врожаю цього року. За вирахуванням цього чинника динаміка реального ВВП у цілому відповідала очікуванням Національного банку», – йдеться в повідомленні.

  • Споживчий попит продовжував впевнено посилюватися. По-перше, суттєве зростання споживання продемонстрував сектор державного управління (на 11,0% р/р порівняно зі зниженням на 1,4% р/р у попередньому кварталі). Це зумовлено істотним вищими видатками на субсидії населенню на оплату послуг ЖКГ через нижчу температуру та довший опалювальний сезон цього року порівняно з минулим.
  • Зростання валового нагромадження основного капіталу (ВНОК) незначно уповільнилося. Однак його темпи залишилися значними (14,2% р/р) завдяки високим діловим очікуванням підприємств, а також нарощенням капітальних видатків бюджету, у тому числі в проекти розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури. Натомість стримані фінансові результати підприємств за підсумками І півріччя.
  • Від’ємний внесок чистого експорту у зростання ВВП скоротився до 1.7 в. п. Попри падіння у II кварталі 2018 року обсягів експорту зернових на тлі вичерпання запасів та нижчого врожаю ранніх зернових культур, у цілому темпи зростання експорту товарів та послуг в реальному вимірі зросли на 0,1% р/р (порівняно з падінням на 9,9% р/р у попередньому кварталі). Найбільш відчутно прискорилось зростання за рахунок експорту інших продовольчих товарів, руд та чорних металів. Втім, також відновилося і зростання обсягів імпорту товарів та послуг у II кварталі (на 3% р/р порівняно з -5,4% р/р у I кварталі).
  • У розрізі галузей – найбільш помітно у ІІ кварталі покращилися показники сільського господарства. Завдяки більш ранньому початку збору зернових культур порівняно з минулим роком зростання валової доданої вартості (ВДВ) сільського господарства суттєво прискорилося – до 19,3% р/р порівняно з -0,5% р/р у попередньому кварталі.

 

 

Читайте також: