fbpx
Економіка

НБУ переглянув методику розрахунку курсу гривні до долара

НБУ

Національний банк України переглянув методику розрахунку офіційного курсу гривні до долара. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Офіційний курс буде розраховуватиметься на підставі інформації про всі угоди з купівлі-продажу доларів США на умовах “тод”, “том” і “спот”, які в день розрахунку офіційного курсу укладалися банками на міжбанківському валютному ринку України з іншими банками та з Національним банком України, та інформація про які надавалася Національному банку торговельно-інформаційними системами до 15-30 відповідного робочого дня.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Нова методика розрахунку передбачає двоступеневу систему відсікання угод, параметри яких з різних причин відхиляються від параметрів переважної більшості угод відповідного дня, а, отже, такі угоди є не репрезентативними для їх врахування при обрахунку офіційного курсу гривні до долара США. Спершу із наявного ряду угод відсікаються усі угоди, курс за якими відхиляється від середньоарифметичного за всіма угодами більше ніж на 2%. Потім відсікаються угоди, курс/обсяг яких відхиляється від середньоарифметичного курсу/обсягу більше ніж на 2 стандартних відхилення.

Читайте також: