fbpx
Економіка

У НБУ прокоментували підвищення облікової ставки

НБУ

Глава ради Національного банку України Богдан Данилишин у себе в Facebook прокоментував підвищення облікової ставки до 17,5% річних.

«Правління НБУ при прийнятті рішень стосовно процентної політики керується не лише ретроспективним аналізом, а більшою мірою прогнозом щодо подальшого розвитку ситуації, який вказує на можливе підґрунтя для збільшення облікової ставки НБУ», – йдеться в повідомленні.

За його словами, є декілька факторів:

  1. Зростання номінальних та реальних доходів населення (номінальна заробітна плата у травні поточного року зросла на 28% у порівнянні із травнем минулого року). Поступово зростають перекази в Україну від трудових мігрантів. Високі темпи збільшення доходів помітно перевищують темпи зростання економіки. Стійке зростання споживчого попиту може створити передумови для підвищення споживчих цін.
  2. Зниження інтересу до суверенних боргових зобов’язань України через вихід інвесторів із активів країн, що розвиваються (внаслідок ймовірності переходу центробанків розвинених країн до більш жорсткої монетарної політики) та можливе відтермінування отримання позик в рамках співпраці України з МВФ.
  3. Збереження інфляційних очікувань вищими за інфляційні цілі Національного банку.
  4. Вірогідність подальшого зростання світових цін на енергоносії.
  5. Ймовірність підвищення у 2018 році адміністративно регульованих цін і тарифів, яке спрямоване на наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціни імпортного паритету. Наслідком може бути подорожчання послуг ЖКГ.

Фото: media.novostimira.com

Читайте також: