fbpx
Політика

У МЗС України прокоментували інцидент з пам’ятником УПА під Перемишлем

пам'ятник УПА під Перемишлем

Україна обурена демонстративними діями щодо українського пам’ятника УПА в селі Грушовічі під Перемишлем, і вимагає від Польщі офіційних роз’яснень. Про це йдеться в заяві МЗС України.

«Нашим спільним інтересом є спокійно врегулювати цю ситуацію комплексно в правовому полі, щоб в подальшому не було дій подібного роду. Ми звернемося до польської сторони за офіційними роз’ясненнями і узгодимо подальші кроки щодо легалізації всіх місць поховань на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні згідно з двосторонньою угодою про збереження місць пам’яті з 1994 року», – підкреслили у відомстві.

Читайте також:  Проросійський екс-президент Чехії, який товаришує із сепаратистами Закарпаття, "наїхав" на чинну владу республіки через Фіцо

Саму ж подію в МЗС України розцінюють як «відверту провокацію напередодні вшанування 70-ї річниці злочинної акції «Вісла» з метою відволікання уваги від цієї дати».

Відзначимо, 26 квітня представники польських націоналістичних організацій розібрали на кладовищі села Грушовічі під Перемишлем надгробний пам’ятник воїнам УПА. Провокатори не приховували, що їх метою є перешкоджання заходам 70-ї  річниці акції «Вісла», тобто депортації українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

Читайте також: