«Правило п’яти секунд» працює, – вчені

Британський вчений Ентоні Хілтон довів так зване «правило п’яти секунд», передає The Independent.

Професор Астонського університету (Бірмінгем, Великобританія), який займався вивченням бактерій, заявив, що з наукової точки зору, якщо видимих ​​ознак забруднення немає, то шанс потрапляння на їжу шкідливих бактерій за кілька секунд дуже малий.

Правда в цей же час він підкреслив, що не можна бути повністю впевненим, що мікроби ніяк не можуть переміститися з підлоги на їжу, що впала.

Згідно з дослідженням Хілтона, на кількість бактерій на їжі впливають кілька факторів, серед яких – час знаходження на підлозі, вид їжі, тип поверхні.

Професор також провів опитування серед 2000 людей, 79% з яких заявили, що хоча б раз у своєму житті їли їжу, яка впала на підлогу.

«Правило п’яти секунд» – міська легенда про те, що можна безпечно вживати впавші на підлогу продукти, якщо вони там пробули не більше п’яти секунд.

Варто також відзначити, що раніше вже багато разів доводили, що це не більше ніж міф, адже навіть декількох секунд досить для зараження їжі. У той же час сучасні дослідження показують, що на швидкість переходу бактерій на їжу впливає її вид, а також тип поверхні. У деяких комбінаціях така їжа може вважатися відносно безпечною.

Leave a Comment