fbpx
Наука Суспільство

«Правило п’яти секунд» працює, – вчені

Британський вчений Ентоні Хілтон довів так зване «правило п’яти секунд», передає The Independent.

Професор Астонського університету (Бірмінгем, Великобританія), який займався вивченням бактерій, заявив, що з наукової точки зору, якщо видимих ​​ознак забруднення немає, то шанс потрапляння на їжу шкідливих бактерій за кілька секунд дуже малий.

Правда в цей же час він підкреслив, що не можна бути повністю впевненим, що мікроби ніяк не можуть переміститися з підлоги на їжу, що впала.

Читайте також:  У Карпатах чоловік впіймав двох гадюк (ВІДЕО)

Згідно з дослідженням Хілтона, на кількість бактерій на їжі впливають кілька факторів, серед яких – час знаходження на підлозі, вид їжі, тип поверхні.

Професор також провів опитування серед 2000 людей, 79% з яких заявили, що хоча б раз у своєму житті їли їжу, яка впала на підлогу.

«Правило п’яти секунд» – міська легенда про те, що можна безпечно вживати впавші на підлогу продукти, якщо вони там пробули не більше п’яти секунд.

Читайте також:  Че Гевара - кат, який став героєм (ВІДЕО)

Варто також відзначити, що раніше вже багато разів доводили, що це не більше ніж міф, адже навіть декількох секунд досить для зараження їжі. У той же час сучасні дослідження показують, що на швидкість переходу бактерій на їжу впливає її вид, а також тип поверхні. У деяких комбінаціях така їжа може вважатися відносно безпечною.

Читайте також: