fbpx
Економіка

НБУ залишив облікову ставку незмінною на рівні 14% річних

НБУ

Через необхідність нівелювати ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках, Нацбанк України вирішив залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

«У січні 2017 року інфляція прискорилася до 12.6% у річному вимірі, що відповідало прогнозу Національного банку, опублікованому в Інфляційному звіті (січень 2017). Незначне прискорення інфляції відбулося у зв’язку зі збільшенням виробничих витрат, зокрема на виплату заробітної плати, зростанням сировинних цін на світових ринках, у тому числі на нафту та продукти харчування, послабленням гривні наприкінці 2016 та у першій половині січня 2017 року», – повідомили в НБУ.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

З моменту попереднього рішення з монетарної політики, зросли ризики для подальшої інфляційної динаміки, що є додатковим аргументом для Національного банку наразі утриматися від пом’якшення монетарної політики.

Серед ризиків в НБУ назвали активізацію бойових дій та блокаду Донбасу. Також на стан поточного рахунку тиснутиме можливе скорочення експорту металургійної продукції та збільшення імпорту енергетичного вугілля.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

В майбутньому динаміка облікової ставки буде залежати від реалізації окреслених ризиків для цінової стабільності та розвитку інфляційних очікувань.

Читайте також: