fbpx
Суспільство

Українські журналісти відзначають професійне свято

Сьогодні, 6 червня, в Україні відзначається День журналіста. Вперше це свято з’явилося в українському календарі в 1994 році, коли президент України Леонід Кравчук підписав указ, встановивши нове професійне свято працівників засобів масової інформації. Дата для святкування Дня журналіста була вибрана не випадково. Саме 6 червня в Брюсселі Національну спілку журналістів України було прийнято до лав Міжнародної федерації журналістів – найбільшої в світі організації професійних працівників ЗМІ.

Читайте: Журналісти на передовій віддають для перемоги України не менше, ніж військові, – Парубій

Сьогодні з нагоди професійного свята представників засобів масової інформації привітали перші особи країни – президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій і прем’єр Володимир Гройсман.

«В умовах розв’язаної Росією агресії на Донбасі і в Криму інформаційний фронт є такою ж передовою, як і лінія оборони держави в районі військового конфлікту. Потужні інформаційні атаки північного сусіда спонукають вас бути ще більш відповідальними, ретельними і неупередженими», – зазначив Петро Порошенко в привітанні.

Читайте також:  У Карпатах чоловік впіймав двох гадюк (ВІДЕО)

Також він пообіцяв і далі докладати зусиль для захисту свободи слова та розвитку інституту вільних і незалежних ЗМІ в Україні.

У свою чергу Володимир Гройсман підкреслив, що без участі журналістів неможливі якісні і корінні зміни в суспільстві. Завдяки ЗМІ зміцнюються інститути демократії і громадянського суспільства, здійснюється контроль за діями державних установ, а громадяни інформуються про актуальні процеси в усіх сферах життєдіяльності світу.

«Україна знаходиться на порозі великих змін, і наше спільне завдання не тільки сприяти корінним перетворенням і реформ, але і доносити їх суть до всіх громадян. Як ніколи раніше, суспільство сподівається на ваш високий професіоналізм, об’єктивну критику та висвітлення всіх конструктивних ідей, поглядів і точок зору, що сприяють системним реформам, поглибленню євроінтеграційного курсу країни, процесам децентралізації та розвитку наших регіонів і самоврядування», – сказав він.

Читайте також:  Піп московського патріархату закликав українців «помолитися за здоров’я та благополуччя» російських окупантів

Андрій Парубій окремо відзначив героїзм військових кореспондентів, що працюють на фронті, які пліч-о-пліч з солдатами стоять на захисті кордонів України, щодня ризикуючи своїм життям.

«В умовах гібридної війни сучасні українські журналісти стали справжніми бійцями інформаційного фронту. Щодня російські терористи, крім підступних військових атак на лінії розмежування, проводять проти України інформаційні диверсії. І на цьому фронті на передовій стоять вітчизняні журналісти. Військові захищають країну з автоматами в руках, громадські організації – волонтерською діяльністю, а у журналіста головна зброя – слово», – підкреслив голова Верховної Ради.

Читайте також: