fbpx
Новини світу

ЄС може ввести санкції проти Польщі

Вперше в історії Євросоюз може ввести санкції проти держави, що входить до його складу. Під гарячу руку потрапила Польща, яку звинувачують у підриві демократії. Йдеться про прийняття в кінці грудня 2015 року польським парламентом закону, що обмежує права Конституційного суду.

Як пише видання Financial Times, 1 червня Єврокомісія випустила формальне попередження на адресу польської влади, звинувативши уряд у антидемократичній реформі, яка представляє собою «систематичну загрозу» верховенству права в країні. Якщо ж Польща не прийме ніяких заходів, Єврокомісія може вдатися до більш радикальних методів і ввести в відношенні Польщі санкції у вигляді штрафу або позбавлення права голосу за новими законами ЄС.  

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Читайте: Європарламент відзначив загрозу демократії в Польщі

Відзначимо, до прийняття скандального закону, Конституційний суд Польщі вважався єдиним вищим органом влади, який не залежав від політики правлячої партії «Закон і справедливість». Однак на сьогоднішній день ця націонал-консервативна партія, в яку входить також президент Польщі Анджей Дуда, має більшість в обох палатах парламенту.

Читайте також: