fbpx
Право

ВР схвалила законопроект про судоустрій і статус суддів

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект №4734 «Про судоустрій і статус суддів», який вніс президент Петро Порошенко як невідкладний. За документ проголосував 281 нардеп. Законодавчим актом змінено порядок призначення суддів на посади та їх звільнення (зокрема, законопроект передбачає скасування п’ятирічного строку призначення суддів); усувається політична складова у вирішенні питання про надання згоди на затримання судді або утримання під вартою або арешт до винесення обвинувального вироку судом (відповідні повноваження Верховної Ради України щодо вирішення питання про надання згоди на затримання судді або утримання під вартою передаються Вищій раді правосуддя).

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Також передбачається введення інституту функціонального (обмеженого) імунітету судді, при якому забороняється залучення судді до кримінальної відповідальності за викладену в судовому рішенні правову позицію, за прийняте ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку, проте, при цьому суддя нестиме юридичну відповідальність на загальних підставах за дії, вчинені поза професійною суддівською діяльністю.

Крім того, законом пропонується змінити систему судоустрою. Зокрема, пропонується утворити новий Верховний суд та інші суди. Систему судоустрою складуть місцеві суди, апеляційні суди і Верховний суд. Для розгляду окремих категорій справ у системі судоустрою діятимуть вищі спеціалізовані суди. У складі Верховного суду будуть діяти п’ять структурних підрозділів: Велика палата Верховного суду, Касаційний адміністративний суд, Касаційний суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд, а сам Верховний суд буде створено на конкурсній основі як новий високий суд в системі судоустрою України. Законопроект також передбачає створення місцевих окружних судів, апеляційних судів у відповідних округах тощо.

Читайте також: