fbpx
Політика

Президент взяв під свій контроль всю судову владу, – Микола Томенко

Як заявив екс-депутат Верховної Ради України, лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко, сьогодні, 2 червня, президент України Петро Порошенко фактично реалізував свій план, який передбачає повний контроль не тільки над виконавчою, законодавчою, але і судовою гілкою влади. Відповідним чином політик прокоментував прийняття парламентом ініційованих президентом змін до Конституції в частині правосуддя.  

«Зміни до Конституції містять дуже цікаві норми, про які сьогодні ніхто не говорить. Зокрема, передбачається, що до 31 грудня 2017 року створення, реорганізацію, ліквідацію судів, а також переведення суддів з одного суду до іншого буде здійснювати президент України. Тобто, фактично, найближчі півтора року президент України буде керівником судової системи, що суперечить базовому принципу «стримувань і противаг» гілок влади», – зазначив Микола Томенко.  

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Також він звернув увагу на те, що призначення членів Вищої ради юстиції, на яке багато хто покладає великі сподівання, буде здійснюватися аж до 30 квітня 2019 року. Таким чином, за його словами, незалежна судова система теоретично може з’явитися, якщо президент у цей перехідний період буде призначати кристально чесних суддів, забезпечить професійний конкурсний відбір і звільнятиме корумпованих суддів, у що слабо віриться.  

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

«Треба віддати належне: сьогоднішнє прийняття змін до Конституції – це хоч і ситуативна, але перемога президента», – констатував Микола Томенко.

Читайте також: