fbpx
Економіка

Облікову ставку знижено до 18% річних, – НБУ

Національний банк України знижує облікову ставку до 18% річних з 27 травня 2016 року. Про це йдеться в рішенні «Про регулювання грошово-кредитного ринку», опублікованому на сайті регулятора.

У НБУ відзначили, що зниження облікової ставки стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення споживчої інфляції, яка узгоджується з інфляційними цілями на 2016 і 2017 роки.

Читайте: Українська економіка продовжує відновлюватися, – НБУ

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

У квітні 2016 року вперше за два роки споживча інфляція в річному вимірі знизилася до 9,8%. У той же час в місячному вимірі вона була вище, ніж у попередні місяці – 3,5%. Останнє було викликано, перш за все, скасуванням знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно. Незважаючи на це, з початку року інфляція склала лише 5,1%.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

За прогнозами регулятора, відновлення економіки переважно матиме інвестиційний характер і стимулюватися зовнішнім попитом. Ключовим фактором для досягнення цінової стабільності залишається продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

«У разі подальшого зниження ризиків для цінової стабільності і уповільнення прогнозної інфляції Національний банк продовжить поступове пом’якшення монетарної політики для підтримки відновлення економічної активності» – резюмували в НБУ.

Фото: media.novostimira.com

Читайте також: