fbpx
Право

Порошенко ветував закон щодо приватизації кімнат у гуртожитках

Президент України Петро Порошенко ветував закон №1076 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків)», що дозволяє приватизувати кімнати в гуртожитках. Як пояснили в прес-службі глави держави, такі зміни повинні здійснюватися вкрай виважено, адже вони стосуються житлових прав громадян.

Читайте: ВР дозволила приватизувати кімнати в гуртожитках

«Закон містить норми, які суперечать Конституції та законам України, не створює належних правових механізмів реалізації житлових прав мешканців гуртожитків та містить ризики їх порушення», – відзначили в прес-службі.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Перш за все, неприйнятними, на думку президента, є положення закону, що встановлюють обмеження реалізації конституційних прав громадян і не відповідають конституційному принципу рівності громадян перед законом. Зокрема, документом обмежуються права громадян, які законно проживають в гуртожитках, на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках у залежності від наявності трудових (службових) відносин з підприємством (організацією), яке надало їм право проживати в гуртожитку, або офіційної реєстрації місця проживання в гуртожитку.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Врегулювання правовідносин щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків повинно здійснюватися на підставі Конституції та законів України і вимагає більш зваженого підходу, ніж запропонований в законі. Петро Порошенко побоюється, що прийняття даного документа може призвести до посилення соціальної напруженості в суспільстві, а також стати фактором соціальних конфліктів.

Читайте також: