fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Вибори на окупованих територіях Донбасу неможливі в найближчі роки, – Тарас Чорновіл

У найближчі два, а то і більше років вибори на окупованих територіях неможливі. Але Україна повинна продемонструвати спільну позицію щодо виконання всіх передумов з безпеки і можливості чесного проведення цих виборів. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив політичний аналітик і депутат ВР попередніх скликань Тарас Чорновіл.

"Вибори на окупованих територіях ніколи не проводяться. Вони там можуть бути, але ніхто їх не визнає. Тобто, вибори можуть бути тільки тоді, коли ті території будуть не окупованими. Для цієї мети в Україні прийнятий вже спеціальний Закон, він діючий, але не діє. тому що для нього не настали умови. Це Закон про особливості самоврядування окремих Донецької і Луганської областей, або його ще називають Законом "про особливий статус Донбасу", так ось в цьому законі, а зокрема в змінах, які були до нього прийняті, включені кілька позицій. Це те, що особливий стан настане тільки після того, як вибори відбудуться, і не раніше. А друге – коли ці вибори можуть відбутися. і там є повний перелік, який відповідає світовим цивілізаційним нормам, але абсолютно не відповідає бажанням Росії та бойовиків. Це і повне виведення російських військ і техніки. Складання зброї усіма незаконними формуваннями. А я хочу нагадати, що по той бік фронту немає жодного законного збройного формування. Всі вони, за міжнародними нормами, є незаконними … Тобто, це повне складання зброї. Можливість участі всіх без винятку політичних сил України. Всі ті, хто були змушені покинути територію, це і біженці, і вимушені переселенці повинні отримати можливість там проголосувати, а це просто неможливо. І всі ЗМІ, які діють в країні, і міжнародні спостерігачі повинні отримати безперешкодний доступ до проведення виборчої кампанії в сам день голосування. А це абсолютно неможливо. І ще цілий ряд положень, які роблять питання проведення виборів просто риторичним. Виборів там бути в найближчий рік, можливо два, щонайбільше бути не може", – підкреслив Тарас Чорновіл.

Політолог зазначив, що Україні поставлені умови з боку посередників, які нам сьогодні потрібні, адже вони встановлюють санкції Росії. Ці посередники є певними гарантами того, що Росія не ризикне піти на глобальні наступальні операції. Тарас Чорновіл зазначив, що вимоги посередників не зводяться до обов’язкового проведення виборів.

"Але ми повинні продемонструвати спільну позицію, що якщо будуть виконані всі передумови безпеки, при можливості чесного проведення виборів, ми ці вибори таки будемо проводити", – зазначив аналітик.

За словами Т.Чорновола, ми повинні прийняти Закон, згідно з яким ці вибори можуть бути проведені, і повністю відповідати нормам українського законодавства. Це не повинен бути окремий Закон, це можуть бути зміни в діючий закон про вибори, в якому будуть прописані особливості проведення виборів на тих територіях. Тому що за чинним законом їх провести неможливо.

Читайте також: