fbpx
Право

ВР дозволила приватизувати кімнати в гуртожитках

Верховна Рада дозволила приватизувати кімнати в гуртожитках людям, які живуть там понад 5 років. За відповідний законопроект №1076 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків)» у другому читанні проголосували 252 народних депутата.

«Зазначений закон сприяє реалізації житлових прав громадян, які не мають власного житла і на законних підставах фактично проживають у гуртожитках і зареєстровані в них більше п’яти років, шляхом безкоштовної приватизації житлових і нежитлових приміщень у гуртожитках, де вони проживають», – йдеться в документі.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Однак під дію закону підпадають не всі гуртожитки, а тільки ті, які є об’єктами права комунальної та державної власності. Не можна буде приватизувати кімнату в гуртожитках, які перебувають під оперативним управлінням або в господарському підпорядкуванні СБУ, військових частин, установ або організацій Нацгвардії, Держприкордонслужби, ЗСУ або інших військових формувань, організованих відповідно до українського законодавства.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Не поширюється новий закон і на гуртожитки, які підпорядковані Державній спеціальній служби транспорту, МВС, Державній кримінально-виконавчий службі, держслужбі спеціального зв’язку, системи цивільного захисту, НАНУ і державним навчальним закладам (крім об’єктів, призначених для проживання сімей співробітників і викладачів таких установ, які мають статус гуртожитків сімейного типу).

До слова, за даними Мінрегіону, в Україні всього налічується 3 тисячі гуртожитків, з них 550 – держвласність, ще 1,9 тисячі – комунальна.

Читайте також: