fbpx
Право

Адвокат Ілля Новіков: “Савченко готує законопроект про повернення в кримінальний процес України суду присяжних”

Народний депутат України Надія Савченко доручила своєму адвокату Іллі Новикову (на фото) підготувати законопроект про повернення в кримінальний процес України суду присяжних.

"Надія Савченко доручила мені підготувати законопроект, який буде від її імені внесений в Раду в найближчі місяці. Йдеться про повернення в кримінальний процес України суду присяжних. Те, що під цією назвою існує там зараз – сором і сльози. Я обговорював це з багатьма українськими юристами, і ні у кого не знайшлося доброго слова для процедури, коли троє "засідателів" йдуть обговорювати вирок разом з двома професійними суддями. Схожа модель існує в Німеччині, але в українських умовах і в тому вигляді, як його записали в КПК, це нежиттєздатний мутант. Конституція України обіцяє повноцінний суд присяжних, його класичну модель. Чи повинно в сучасному суді присяжних бути 12 або менше – питання для обговорення, але це вже деталі ", – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

За словами Новикова, перший драфт проекту він має намір обговорити з колишнім представником України в ЄСПЛ Борисом Бабіним і російським адвокатом Сергієм Пашиним, який відновив суд присяжних в Росії в 1993 році.

Нагадаємо, що Надію Савченко визнали винною у вбивстві російських журналістів на Донбасі.

Читайте також: