fbpx
Без категорії

Допінговий скандал з мельдонієм: як в Росії суперечать один одному

Протягом декількох останніх тижнів в застосуванні забороненого препарату мельдонію були викриті спортсмени з різних країн, але чомусь голосніше всіх на допінговий скандал відреагували в Росії. Можливо, причиною цього стали імена спортсменів, звинувачених у вживанні мельдонію: Марія Шарапова (теніс), Катерина Боброва (фігурне катання), Семен Єлістратов (шорт-трек), Павло Куліжніков (ковзанярський спорт), Олександр Маркін (волейбол), Едуард Латипов (біатлон). Можливо, цей список не остаточний і його поповнять ще й інші представники російського спорту? Тим більше, що препарат мельдоній, внесений до списку заборонених Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) речовин з 1 січня 2016 року, за словами автора фільмів про допінг у російському спорті Хайо Зеппельта, був виявлений в минулому, 2015 році, у кількох сотень спортсменів.

Генеральний директор WADA Девід Хоумен, коментуючи ситуацію з вживанням спортсменами мельдонію, зазначив, що з висновками поспішати ніхто не буде, а тому про будь-які санкції можна буде говорити тільки після завершення розслідування по кожному конкретному випадку.

Як було зазначено вище, на допінговий скандал в Росії відреагували голосно. Так, 11 березня в ЗМІ з’явилася заява офіційного представника російського зовнішньополітичного відомства Марії Захарової, яка відзначила, що допінговий скандал є одним з напрямків інформаційного та психологічного тиску щодо Росії. А за день до появи заяви Захарової, свою думку з даного питання висловив Сергій Лавров – глава МЗС РФ. За його словами, «у відповідь на професійні питання повинні послідувати професійні роз’яснення» від WADA. Які? Напевно, про це знає Сергій Лавров. Але, нагадаємо, про внесення мельдонію в список заборонених речовин всіх сповістили заздалегідь і, напевно, спортивні функціонери та чиновники кожної країни повинні були дієвим чином відреагувати на ситуацію, що склалася і не вимагати від WADA якихось роз’яснень.

Читайте також:  В Чехії виступить відомий грузинський гурт "NIKOS BAND"

Свою думку з приводу скандалу з вживанням мельдонія висловили і відомі у всьому світі російські спортсмени. Так, олімпійська чемпіонка в стрибках з жердиною Олена Ісінбаєва, висловлюючись на підтримку Марії Шарапової і інших спортсменів з Росії, що попалися на вживанні забороненого препарату, підкреслила наступне: «Боже, це вже просто смішно. Моя бабуся ось вже останні років 6-7 приймає мілдронат, і, що дивно, супербабусею не стала, надприродних здібностей так і не виявилося, витривалості не додалося». Про це Олена Ісінбаєва написала в своєму Instagram, додавши, що тепер можна чекати внесення в список заборонених препаратів «аскорбінки і гематогену».

А бронзовий призер Олімпіади в Пекіні велогонщик Олександр Колобнєв взагалі заявив, що він чув про теорію «продавлювання» теми для внесення мельдонію в список заборонених препаратів німцями або американцями. «І це в олімпійський рік. І це, щоб показати, які росіяни недолугі. І всі ці випадки, на мою думку, це підготовлена півтора роки тому диверсія з боку доброзичливих товаришів», – додав спортсмен.

Читайте також:  В Чехії виступить відомий грузинський гурт "NIKOS BAND"

Загалом, підготовка громадської думки в Росії про те, що винні всі навколо, була проведена. Проаналізувавши ці висловлювання, виходить, що знову винен хтось, але тільки не самі російські спортсмени і не спортивні функціонери та чиновники РФ, які таки упустили момент і вчасно не відреагували на заборону мельдонія.

На цьому тлі, несподіваними виглядають коментарі ситуації президентом РФ Володимиром Путіним, який заявив, що спортивні керівники в Росії «проявили нерозуміння актуальності цих питань, своєчасно не поповнили відповідні списки, які були представлені відповідними міжнародними структурами». На думку Путіна, необхідно «активніше розвивати партнерську взаємодію з міжнародними організаціями, які працюють в цій сфері, перш за все, зі Всесвітнім антидопінговим комітетом та Міжнародним олімпійським комітетом». Як бачимо, висловлювання глави російської держави суперечать зазначеними нами вище висловлюваннями спортсменів і чиновників.

До слова, ситуація із забороною мельдонію за часом збіглася з цілковитим провалом російських біатлоністів на чемпіонаті світу в Норвегії і на домашньому етапі Кубка світу в Ханти-Мансійську. Безумовно, мельдоній тут може бути і ні до чого, але на такий збіг складно було не звернути увагу.

Читайте також: