fbpx
Економіка

Доля гривні в 2016 році

Починаючи з 2014 року, українська національна валюта стабільно девальвує по відношенню до долара і євро, лише періодично сповільнюючи своє падіння і іноді показуючи зовсім незначне зростання.  

Глобально тенденції не змінилися і з настанням 2016 року. Утримуючи практично рівні позначки в першій половині січня 2016, вже з середини місяця гривня почала девальвувати. У Національному банку пояснювали такі коливання тим, що внаслідок новорічно-різдвяних свят спострерігався надлишковий попит на іноземну валюту.  

Вже через кілька днів після різкого падіння гривня трохи підросла – до 24,45 грн/дол. і мала відносно рівні показники до кінця місяця, а ось в останні дні січня продемонструвала чергові перегони – з 24,82 грн/дол. 27 січня, до 25,55 грн/дол. – 29 січня.  

Перші дні лютого супроводжувалися негативними тенденціями – 2 лютого гривня впала до 25,85 грн/дол., а вже 11 лютого досягла позначки в 26 грн/дол., через кілька днів досягнувши практично 27 грн/дол.  

Лютневі стрибки гривні глава НБУ Валерія Гонтарєва аргументувала фундаментальними факторами тиску на українську національну валюту, виділивши при цьому існуючу «несприятливу кон’юнктуру на світових ринках сировини».

Ще читайте: НБУ вводить в обіг нову банкноту номіналом 500 гривень  

Вже 24 лютого НБУ обрушив гривну нижче позначки 27 грн/дол., після чого послідували оперативні пояснення з боку Нацбанку. «Сезонний спад ділової активності в січні викликав зниження надходжень валютної виручки в лютому, а політична нестабільність і зволікання з відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом несприятливо позначаються на очікуваннях бізнесу», – заявляв заступник глави НБУ Олег Чурій, додаючи також, що гривня продовжує залежати від зниження цін на світових ринках сировини і девальвації валют країн-торговельних партнерів України.  

Початок березня приніс українцям позитивні тенденції на ринку валют. Гривня підросла в середньому до 26 грн/дол. – 3 березня, до 25,60 грн/дол. – 9 березня і до 25,35 грн/дол. – 11 березня. Але радість була короткочасною, вже 12 березня гривня знецінилася і за долар давали 26,05, а через пару днів і всі 26,95. І хоча в останні дні гривня трохи зміцнилася, сподіватися на стабілізацію поки не варто.  

Головний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ Сергій Кораблін зазначає, що на курс гривні дійсно впливають ціни на світових сировинних ринках. «Якщо ціни на сировину падають, то, на превеликий жаль, падають і експортні надходження, експортні вливання в економіку України», – констатує економіст, додаючи, що до експортних потоків також прив’язані і інші валютні вкладення в нашу країну. За твердженням пана Кораблина, падіння цін на український експорт буде зберігатися до кінця цього року. Тому Сергій Кораблін вважає, що при збереженні нинішніх факторів впливу, курс гривні за долар до кінця року на рівні 30 – це дуже оптимістичний прогноз.  

На даний момент, проблеми відкладеного попиту і політична нестабільність продовжують тиснути на гривню і можуть в черговий раз знецінити її вже найближчого тижня.

 Фото: media.novostimira.com

Читайте також: