fbpx
Політика

Прем’єрська гонка в Україні

На українському політичному манежі не стихають розмови про необхідність зміни уряду, а суперечки щодо кандидатів на посаду прем’єр-міністра систематично і безперебійно створюють нові осередки займання.  

Арсеній Яценюк  

Розглядати Арсенія Яценюка на посаді прем’єр-міністра і очікувати, що він дійсно встигне і захоче щось робити, не варто. Хоча факт залишається фактом, після того, як Верховна Рада провалила голосування по відставці уряду, юридичних підстав для його звільнення немає, і регламент говорить про те, що наступною спробою парламент зможе скористатися лише у вересні. «Пана Яценюка з рахунків так швидко списувати не варто. Велика ймовірність того, що він в своєму кріслі всидить і зможе протриматися ще якийсь час, можливо літо-осінь», – наполягає Олександра Решмеділова. Єдиним варіантом зміни прем’єра залишається відставка Яценюка за власним бажанням.

 Читайте: Ляшко: "Яценюк погодився піти у відставку"  

А поки прем’єр не збирається йти, українські політики і суспільство, західні партнери і президент Порошенко з командою щосили ведуть обговорення того, хто може і повинен зайняти його пост.  На порядку денному – кандидатури Наталії Яресько, Володимира Гройсмана та Андрія Садового.  

Наталія Яресько  

Про те, що чинний міністр фінансів України Наталія Яресько може змінити Арсенія Яценюка в кріслі прем’єра, говорили давно. І сама Наталія Яресько попередньо погодилася очолити уряд, оголосивши ряд своїх вимог, серед яких: формування технократичного уряду, діалог з парламентом, відсутність політичного тиску на Кабмін і підтримка ініціатив уряду усіма коаліційними фракціями.  

Наталія Яресько сприймається західними партнерами України, як один з нейтральних гравців, який буде прийнятний на посаді глави Кабміну. Вона також може створити дійсно технократичний уряд, віддати міністерські крісла свіжим людям, які просто будуть виконувати певні завдання. Наталія Яресько також є політиком, яка не помічена у зв’язках з українською олігархією, що може зменшити або мінімізувати тиск великих капіталів на діяльність уряду і його політику.  

Читайте також:  Туреччина наполягає на "переговорах" між Україною та росією

Якщо ж говорити про «недоліки» Наталії Яресько як претендента на крісло прем’єр-міністра, то, по-перше, пані Яресько все ж потрапила на пост Мінфіну за квотою президента, що може дати перевагу президенту і його команді. Важливо й те, що підтримка Наталії Яресько в парламенті не дуже велика. У депутатів є претензії, пов’язані з тим, як Яресько на посаді глави Мінфіну реалізувала бюджетний процес, переговори з кредиторами і проводила податкову реформу.  

Читайте: Яценюк озвучив три варіанти виходу з політичної кризи в Україні  

Найбільш небезпечним для українського суспільства є те, що Наталія Яресько може стати черговим прем’єром, позбавленим будь-якої соціальної відповідальності. Тобто, ймовірність поліпшення рівня життя для українців невелика, адже Кабмін буде більше зайнятий тим, чи сходяться цифри доходів і витрат в документації і чи відповідають вони вимогам західних кредиторів. Це не зніме соціально-економічну напругу в країні, а навіть може посилити її, потягнувши за цим поглиблення політичної кризи.  

Володимир Гройсман  

Неофіційно одним з ключових кандидатів також називають нинішнього спікера ВР Володимира Гройсмана. Сам Гройсман заявляв, що не отримував пропозицій обійняти посаду прем’єр-міністра. Політолог і глава правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко називає Гройсмана найбільш прохідною кандидатурою на посаду прем’єра. Володимир Гройсман, на думку аналітика, в змозі налагодити співпрацю між урядом і парламентом. Гройсман – прем’єр-міністр не влаштовує західних партнерів України, адже є представником безпосередньо президента і збільшує шанси узурпації влади в Україні Петром Порошенко. У той же час, самому Петру Порошенко невигідно після переходу Гройсмана на місце глави уряду шукати зручного для себе претендента на посаду спікера парламенту.  

Андрій Садовий  

Днями президент провів зустріч з лідером об’єднання «Самопоміч», мером Львова Андрієм Садовим, під час якої Садовому надійшла пропозиція очолити Кабінет міністрів. «Прем’єр повинен мати підтримку більшості в парламенті, а в "Самопомочі" – 26 депутатів», – підкреслює сам Садовий.  

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

«Це український політик, який відчуває свої обов’язки перед суспільством, його політика і діяльність буде більш соціальною», – вважає Руслан Бортник. До того ж, Андрій Садовий має досвід і свої напрацьовані методи управління саме в українських політичних реаліях, що можна простежити на прикладі його керівництва у Львові. Хоча досвіду керівництва на масштабному, загальнонаціональному рівні у нього все ж немає, він більш регіональний політик, що може стати для нього проблемою при управлінні економікою і адміністративними процесами в уряді.  

Ще однією привілеєм чинного лідера об’єднання «Самопоміч» є те, що він щодо соціально популярний політик. «Його призначення може допомогти випустити соціальний пар, дати якийсь час для влади, поки люди будуть придивлятися до нового прем’єра», – упевнений політолог. Він також збалансований в політичному плані і може комунікувати як з президентом і його командою, так і з парламентською коаліцією та залишившими її учасниками. Хоча, в разі його призначення, у Садового можуть виникнути проблеми з формуванням своєї команди в Кабміні.  

Читайте: Депутати обговорюють три кандидатури на посаду прем’єра, – Дмитро Андрієвський  

У той же час у Садового є досвід спілкування і зв’язків з олігархами і є ризик, що при такому прем’єрі український олігархат також буде жити добре. «Садовий не є "ставкою номер 1" для наших західних партнерів», – додає Руслан Бортник.  

Все-таки, у владних кабінетах поки не можуть остаточно визначитися з вибором кандидатури і є всі шанси, що претендентом стане хто-небудь ще. Останнє слово в процесі зміни уряду і його глави, безпосередньо за чинним прем’єром Арсенієм Яценюком. Без його добровільної відставки всі варіації і обговорення залишаються лише порожньою балаканиною.

Читайте також: