fbpx
Економіка

Україна повинна розірвати співробітництво з МВФ, – експерт

В рамках сьогоднішньої прес-конференції спікери підняли питання про те, що чекає українців після підписання меморандуму з МВФ.  

Провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ, професор кафедри міжнародної економіки в КУТЕП Олена Сльозко зазначає, що Міжнародний валютний фонд висунув три основні завдання для виконання, а саме: знизити рівень інфляції до позначки 71% по відношенню до ВВП, провести пенсійну реформу і ліквідувати дефіцит бюджету «Нафтогазу». Однак експерт вважає, що ці умови виконати зовсім непросто, бо виконання цих умов призводить до нових глобальних проблем, які доведеться вирішувати. Олена Сльозко звертає увагу на той факт, що знизити рівень інфляції дуже непросто. Для боротьби з інфляцією державі доведеться зупинити зростання цін, а це призведе до того, що поступово починається зворотний процес – дефляція, яка в першу чергу позначається на працівниках державних установ – вони не отримують зарплату. І таке явище Україна, як і ряд інших країн, вже переживала, а саме до 1996 року, поки не була введена національна валюта.  

«Це дефляція, це заморозка заробітних плат. Ми проживали це до введення гривні в 1996 році, коли практично рік в країні була дефляція і працівники держустанов практично не отримували зарплату», – нагадала пані Сльозко.  

На думку спікера, з пенсійною реформою все йде теж далеко не найкращим чином – в Україні давно вже спостерігається процес старіння нації. МВФ пропонує збільшити пенсійний вік і переглянути список пільгових категорій, які раніше виходять на пенсію. Тоді виникає питання: куди влаштувати цих людей, якщо і зараз рівень безробіття в Україні знаходиться на позначці в 10%? На думку Олени Сльозко, це просто збільшить рівень безробітних, що не може позитивно позначитися на економіці держави.  

Про третю вимогу МВФ – ліквідацію дефіциту бюджету «Нафтогазу» розповів експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.  

Експерт пояснює, що проблема полягає навіть не в тому, що тарифи піднімаються, а в тому, що у держави відсутні програми з модернізації енергомереж і утеплення будинків. Це все призведе до того, що після підвищення тарифів люди почнуть платити за послуги ЖКГ величезні гроші, а якість послуг при цьому ніяк не зміниться. Юрій Корольчук заявив, що за його розрахунками, піднімати ціну для населення – необґрунтований крок з боку уряду. Якщо підприємства отримують експортний газ, то підвищення зрозумілі. Однак в житлові будинки надходить газ українського видобутку, який суттєво відрізняється ціною.  

Підводячи підсумки прес-конференції, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортнік відзначив, що, на його думку, в України залишився один крок – оголосити в країні дефолт і розірвати всі зв’язки з МВФ, і почати думати своєю головою, а не просто слідувати всім рекомендаціям МВФ. Наслідки цих рекомендацій можна побачити в багатьох країнах, починаючи від Аргентини і закінчуючи Грецією. Якщо Україна не хоче для себе такого майбутнього, то вже пора починати щось робити. 

Читайте також: