fbpx
Економіка

Зниження темпів зростання світової економіки позначиться на ринку України, – експерт

«МВФ оприлюднив свою доповідь, і я хочу зазначити, що вона вкрай негативна. Особливо це стосується ринків, що розвиваються», – висловив свою думку про виступ першого заступника директора-розпорядника МВФ Девіда Ліптона виконавчий директор Міжнародного валютного фонду в Україні Олег Устенко.  

Нагадаємо, що недавно МВФ заявив про те, що світова економіка зараз перебуває в ослабленому стані, і вкрай важливо, щоб розвинені країни відродили свою співпрацю у відповідь на уповільнення економічного зростання.  

Як зазначає пан Устенко, прогнозоване зростання світової економіки за підсумками 2016 року становитиме всього 3%. Спікер додає, що навіть такі великі ринки як Бразилія, Аргентина, Венесуела, які мали високі темпи зростання в останні роки, в 2016 покажуть зростання на позначці 2%, що є вкрай низьким показником. Зростання економіки США до кінця 2016 року теж оцінюють в 2%. Ринки РФ, Казахстану, Узбекистану йдуть на спад.  

Олег Устенко зазначив, що такі світові негативні процеси, зрозуміло, не обійдуть стороною і економіку України. «Все глобальне гальмування перейде на ринок України», – сказав він. Найбільш негативним фактором, на думку експерта, в даній ситуації може виявитися ненадходження прямих іноземних інвестицій в українську економіку. «Швидше за все, буде менше прямих інвестицій в економіку України. Інвестори активно виводять гроші з ринків, що розвиваються і переводять їх в так звані "тихі гавані"», – розповів експерт.  

Колишній заступник глави НБУ Олександр Савченко зазначає, що МВФ вчинив правильно, зробивши таку заяву. Пан Савченко говорить, що є кілька факторів, які згодом призведуть до нового витка падіння світової економіки. Однак основним чинником, як зазначає спікер, буде зниження цін на сировину.  

В ході свого виступу Олександр Савченко зазначив, що погіршення ситуації в глобальній економіці зачепить Україну. Однак він додає, що Нацбанку потрібно брати приклад з Польщі, яка вивчає прогнози, аналізує дані, які надає їм МВФ, а не просто погоджуватися з усіма рекомендаціями. Такі кроки допомагають відчути кризу не так сильно, підготуватися до неї.  «Україна повинна навчитися читати аналітику і доповіді МВФ. Проблема в тому, що немає тієї людини, яка буде цим займатися. Ця робота зможе зменшити силу удару по економіці нашої країни в разі початку кризи», – резюмував екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

Читайте також: