fbpx
Політика

Регіональні активісти викрили зловживань на 63,5 млн грн

Міжнародний центр перспективних досліджень представив перші результати кампанії антикорупційних розслідувань, які були проведені активістами, представниками "Коаліції регіональних громадських організацій щодо забезпечення контролю над використанням державних фінансів" з семи українських регіонів (Львів, Одеса, Херсон, Хмельницький, Харків, Івано-Франківськ, Сквира (Київська обл.)).

Читайте: НАБУ вручило повідомлення про підозру в.о. заступник голови правління НАК «Нафтогаз» А. Пасишнику

Євген Духович (директор з комунікації Міжнародного центру перспективних досліджень) відзначає, що в Україні дійсно дуже розвинена елітарна корупція, але не менше розвинена вона на рівні регіонів, районів та міст.  

Наталія Шило (антикорупційний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень), яка координує проект "Коаліція регіональних громадських організацій щодо забезпечення контролю над використанням державних фінансів", що діє за підтримки посольства Великої Британії в Україні, розповіла про те, що загальна сума викритих зловживань склала близько 63,5 млн грн . При цьому активістами було проведено вісім антикорупційних розслідувань в семи регіонах України. Серед фігурантів справ є кілька одеських комунальних підприємств, Львівський національний аграрний університет, ДП «Брошнівське лісове господарство», окремі депутати місцевих рад і представники облдержадміністрацій, головні лікарі та навіть співробітники обласної прокуратури. Наталія Шило також зазначила, що в деяких випадках факти зловживань були підтверджені результатами перевірок з боку державних органів.  

Читайте також:  ІПСО рф лякає угорців батальйоном "Айдар"

Особливу увагу спікери звернули на розслідування Харківського антикорупційного центру. За  його інформацією, ПАТ «Донбасенерго» "Слов’янська ТЕС" влітку 2015 року закупило дві партії вугілля, загальною вартістю 155 млн грн, які в кінцевому підсумку були перераховані на рахунок шахти, керівником якої є «міністр вугілля» так званої ДНР.  

Читайте також:  Новий піар-підхід до росту рейтингів в угорських праворадикалів

Євген Духович зазначає, що більшість корупційних схем продовжують працювати навіть після того, як «боси» регіональних бізнес- структур втрачають політичний вплив. Тому, переконаний активіст, потрібно намагатися позбавляти їх можливості незаконного збагачення. За словами пана Духовича, важливо звертати більше уваги на регіональну і дрібну корупцію.  

Олександр Савич (громадський активіст м.Херсон) відзначає, що подібні ініціативи допомагають оприлюднити факти зловживань і корупції на загальнодержавному рівні, що зменшує ймовірність, що такі справи пройдуть непоміченими.  

Варто зазначити, що в рамках проекту «UK-UA: Підтримка реформ в Україні» (Department for International Development, the United Kingdom), запущено Антикорупційний портал громадських розслідувань МЦПД.

Читайте також: