fbpx
Економіка

Перший квартал 2016 завершиться з курсом близько 28 гривень за долар, – економісти (ВІДЕО)

 Віктор Медведь (директор консалтингової компанії William invest expert), Олександр Охрименко (президент Українського аналітичного центру) і Олександр Савченко (екс-заступник голови НБУ) розповіли, що буде з гривнею в найближчим часом.

 Читайте: НБУ визначив три системно важливих банки для України

 
Олександр Савченко констатує, що політична нестабільність затримує повернення валютних коштів в Україну та українське населення теж намагається перечекати політичні «коливання». Через нестабільність пропозиція валюти на ринках просто зменшується. Звуження валютного ринку і тисне на гривню, яка девальвує.

 

 Олександр Савченко про вплив політичної кризи на курс гривні

Олександр Охрименко вважає, що на курс української національної валюти впливає і зниження цін на сировину на світових ринках. Щодо внутрішніх факторів, то спікер упевнений, що неправильні дії Нацбанку і Мінфіну впливають на курс більше, ніж загальна політична нестабільність. Економіст додав, що бізнес вже сьогодні закладає валютні ризики на рівні 30 грн за долар.

  Олександр Савченко та Олександр Охрименко зійшлися на думці, що чим довше протримається це керівництво НБУ, тим більше буде проблем на українському валютному ринку.

Олександр Охрименко про зовнішні і внутрішні фактори впливу на курс гривні

 «Без радикальних змін в Нацбанку ми не можемо стабілізувати валюту», заявив пан Савченко. Експерт наполягає на тому, що НБУ і економічний блок уряду сьогодні працюють проти гривні.

  На думку аналітика, Україна закінчить перший квартал 2016 року з курсом близько 28 грн за долар. Далі ситуація на валютному ринку буде залежати від політичних чинників. Експерт не виключає, що якщо зміниться керівництво НБУ і уряд, то гривня може ревальвувати до 27-26 грн/дол. В іншому випадку, курс може перевищити 28 грн/дол.

 Прогноз  Савченка щодо курсу гривні

Віктор Медведь зазначив, що існуюча економічна ситуація зараз інвестиційно приваблива для спекулятивного капіталу, який хоче дешево купити активи, а потім перепродати їх. За словами пана Медмедя, стримуючим фактором для зростання інфляції і девальвації може стати реформування НБУ: надання цьому органу більшої незалежності і посилення його повноважень.

Віктор Медведь про вплив Кабміну на курс гривні і необхідність реформування НБУ

Читайте також: