fbpx
Політика

Порошенко закликав Яценюка і Шокіна піти у відставку

Президент України Петро Порошенко закликав генерального прокурора Віктора Шокіна і прем’єр-міністра Арсенія Яценюка піти у відставку. Про це йдеться у зверненні глави держави, оприлюдненому на його офіційному сайті.

«Очевидно, що і суспільство, і влада незадоволені темпами змін. Очевидно, що нам треба прискорити позитивні перетворення, відкрити друге дихання в проведенні реформ. Очевидно, що з початку року ми не тільки зменшили швидкість, а взагалі почали гальмувати», – констатував Петро Порошенко.

У зв’язку з ситуацією, що виникла, він сьогодні зустрівся з Віктором Шокіним і попросив його написати заяву про звільнення.

«Віктор Шокін впровадив ті реформи, яких в ГПУ чинили опір десятиліттями: позбавлення прокуратури загального нагляду, створення Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань, тощо. Це з одного боку. З іншого, ГПУ, на жаль, не змогла заручитися довірою суспільства. І саме тому на порядку денному стоїть питання про відставку генпрокурора»- мотивував свою позицію президент.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

З такими ж мірками, впевнений він, слід підходити і до уряду. Глава держави зазначив, що напруга між урядом і фракціями створює загрозу життєздатності коаліції. А її розпад неминуче занурить країну в глибоку і тривалу політичну кризу. Допустити цього, так само, як і перевиборів Верховної Ради, президент не може.

«Кабінет міністрів зробив чимало для порятунку країни, стабілізації економічної ситуації і старту реформ. Але суспільство явно вирішило, що помилок більше, ніж досягнень, і відмовило міністрам в довірі. А хіба не ясно, що проводити успішні реформи може тільки уряд, який користується досить високою підтримкою співгромадян? Щоб відновити довіру, терапії вже мало, потрібна хірургія» – заявив Петро Порошенко.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Президент вважає, що призначення нового уряду має базуватися на технократичній реформаторській основі.

Новий Кабмін повинен складатися з фахівців, позбавлених політичного впливу і лобістських інтересів. Завдання такого Кабміну – забезпечити зростання ВВП та розпочати відновлення рівня життя, організувати чесну приватизацію, прозоре управління державними підприємствами, впровадити жорсткі антикорупційні кроки, продовжити співпрацю з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

Фото: media.novostimira.com

Читайте також: