fbpx
Новини світу

ЄС збирається зняти санкції з Білорусі

Євросоюз збирається зняти санкції з Білорусі. За неофіційною інформацією брюссельських дипломатів, таке рішення приймуть глави МЗС країн ЄС 15 лютого, передає УНН з посиланням на Польське радіо.

 Відзначається, що таке рішення є відповіддю Євросоюзу на спроби Мінська встановити нові відносини з Заходом.

 Після зняття санкцій, 170 осіб, серед яких президент Білорусі Олександр Лукашенко, будуть викреслені з "чорного списку" і отримають дозвіл на в’їзд до Євросоюзу. Активи білоруських фірм в Європі будуть розблоковані. Діяти ембарго буде тільки на зброю.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

 В "чорному списку" залишаться четверо співробітників служб безпеки, підозрюваних в причетності до переслідувань політичних супротивників, зниклих за нез’ясованих обставин, пише видання.

 Нагадаємо, у жовтні ЄС на чотири місяці призупинив дію санкцій проти Білорусі. Це було результатом звільнення шістьох політичних в’язнів і відсутності репресій після виборів.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 Зазначено, що білоруська опозиція і експерти мають різні думки щодо призупинення та ліквідації санкцій. "Одні вважають, що це позитивні заходи, що слід вести діалог з Мінськом і закликати Лукашенка дотримуватися демократичних стандартів. Інші вважають, що білоруський президент не має наміру змінювати свою політику і звертається до Заходу тільки тому, що потребує його фінансової допомоги", – йдеться в повідомленні.

Читайте також: