fbpx
Ситуація на Південному Сході України

На підконтрольну Україні територію з Донбасу передано 18 засуджених, – Ірина Геращенко

  Омбудсмен Валерія Лутковська спільно з співробітниками СБУ та Державною пенітенціарною службою забрала 18 засуджених, яких з окупованих територій передали для відбування покарання на підконтрольній Україні території. Про це розповіла народний депутат Ірина Геращенко.

 «Це особи, які вчинили тяжкі злочини, і які за вироками українських судів отримали великі терміни ув’язнення ще до початку конфлікту на Донбасі», – додала вона.

 За її словами, на сьогоднішній день в тюрмах Донбасу залишається близько 10 тисяч ув’язнених, які відбувають покарання за рішенням українських судів. При цьому вона зазначила, що майже тисяча з них хотіли б відбувати покарання на підконтрольній Україні території.

 «Ми маємо список, в якому близько 300 осіб, чиї рідні звернулися до уповноваженого з прав людини Лутковської, пенітенціарної служби або Мінської гуманітарної групи з проханням посприяти такому переміщенні», – повідомила Ірина Геращенко.

 Також вона звернула увагу на те, що операція з передачі засуджених, проведена Валерією Лутковською, вже є четвертою.

 «Не дивлячись на те, що ці люди зробили тяжкі злочини – вони також громадяни України і держава так само піклується про їхні права. Список тих, кого передають українській стороні, формує інша сторона, а омбудсмен і пенітенціарна служба забирають тих, кого бойовики згодні передати. Як правило, це особи, які мають великий термін ув’язнення і які відбувають покарання за дуже тяжкі злочини», – підкреслила депутат.

  

Читайте також: