fbpx
Політика

Без зміни виборчого законодавства дострокові вибори до ВР ні до чого не приведуть, – політологи (ВІДЕО)

  Олексій Якубін (політолог), Юрій Войтенко (політолог) і Олесь Доній (президент громадської організації «Центр досліджень політичних цінностей») розповіли про те, хто зацікавлений в достроковому переобранні парламенту нинішньої осені.

 На думку Олеся Донія, проблема набагато глибша, ніж просто в одному міністрі, прем’єр-міністрі або президенті. «Суспільству намагаються подати різноманітні версії кризи в Україні, видаючи то міністра, то прем’єра, то ВР за основну проблему в країні. В Україні ж проблема через всю владу, яку обрало суспільство. Насправді це проблема суспільства, тому що це був наш вибір», – висловив свою точку зору пан Доній.

 Олесь Доній про те, що сьогодні проблема не в окремих міністрах, а в усій владі

  .

«Цей уряд буде, принаймні, до осені. І певний вплив світової спільноти на це також є», – прогнозує Юрій Войтенко. За словами політолога, сьогодні в Адміністрації президента вирішують, хто для них буде зручнішим на посаді прем’єр-міністра: Яценюк, або Тимошенко. З урахуванням рейтингів, в разі парламентських виборів, «Народний Фронт» разом з Арсенієм Яценюком може і не пройти до Верховної Ради, а Тимошенко цілком зможе претендувати на пост глави уряду.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

 Юрій Войтенко вважає, що сьогодні владі простіше замінити деяких неефективних міністрів, а найбільш ефективних залишити. До того ж, нагадує експерт, згідно з чинним законодавством, питання недовіри до уряду може розглядатися лише один раз протягом однієї сесії. І якщо зараз в ВР поставлять це питання на голосування, але для прийняття не набереться необхідної кількості голосів, то А. Яценюк отримає «імунітет» ще на півроку.

 Юрій Войтенко про те, хто зацікавлений в дострокових парламентських виборах

 

Олексій Якубін впевнений, що сьогодні український парламент виконує роль певного статиста, адже всі рішення приймаються поза парламентом. Зовнішня різноманітність українських партій приховує одноманітність тих, хто стоїть за політисили, які з разу в раз проходять до Верховної Ради. Саме тому, впевнений політолог, ми спостерігаємо політичну кризу.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

 Щодо заяви про відставку А. Абромавичуса, то тут, за словами політолога, ключовою проблемою є боротьба західних, транснаціональних капіталів, які зацікавлені в процесі приватизації українських підприємств, і капіталів українських олігархів.

 Спікер констатує, що перезавантаження парламенту буде дієвим лише в тому випадку, якщо буде змінено виборче законодавство і зменшений прохідний бар’єр для політсил. «Без зміни самої системи, її демократизації, зменшення прохідного бар’єру, ці (дострокові, – прим. ред.) парламентські вибори мало що змінять», – констатує аналітик.

 Олексій Якубін про прохідний виборчий бар’єр і політичну кризу

Читайте також: