fbpx
Економіка

ВР повернула фінансування ПТУ з держбюджету

Після того, як у багатьох містах України ополчилися проти ініціативи підтримки професійно-технічних училищ силами місцевих бюджетів, народні депутати вирішили переглянути Держбюджет і повернути фінансування ПТУ державі. У четвер, 4 лютого, Верховна Рада схвалила законопроект №3831-2 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти». Документ підтримали 305 нардепів.

 «У більшості міст обласного значення відсутні необхідні фінансові ресурси на фінансування таких закладів. За даними Міністерства освіти і науки України взагалі не передбачено фінансування 78 закладів професійно-технічної освіти в 33 містах 14 областей. Передача таких закладів на рівень міст обласного значення порушує принцип субсидіарності, обмежує право на доступність професійно-технічної освіти для осіб, які приїхали на навчання з інших областей і міст, і позбавляє їх конституційного права на професійне навчання відповідно до їх покликань, інтересів і здібностей», – йдеться в пояснювальній записці.

 Після внесення змін до Держбюджету, фінансування ПТУ буде здійснюватися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Кошти будуть направлятися на оплату поточних витрат ПТУ державної та комунальної власності, а якщо поточні потреби задоволені в повному обсязі, то субвенцію можна направити на капітальні витрати.

Читайте також: