fbpx
Здоров'я

Щогодини у 20 українців діагностують рак, – Віктор Сердюк

  Віктор Сердюк (глава Опікунської ради Київського міського онкоцентру), Ольга Скорина (керівник Експертного консультативного центру для онкохворих) і Тетяна Говоруха (заступник головного лікаря Київського міського онкоцентру), в зв’язку з Міжнародним днем ​​боротьби проти раку, обговорили проблеми лікування онкохворих в Україні.

   Віктор Сердюк розповів, що у всіх цивілізованих країнах держава забезпечує онкохворих практично безкоштовним лікуванням. В Україні ж існує проблема елементарної відсутності препаратів, в тому числі і хіміотерапевтичних, які необхідно вчасно давати пацієнту для одужання.

 Пан Сердюк заявив, що в Україні держава оплачує лише 20% лікування, а ще 80% потрібно забезпечувати самостійно. До того ж, підкреслює експерт, ще наприкінці 2015 року МОЗ України перерахував кошти в розмірі 750 млн грн на рахунки міжнародних організацій для закупівлі ліків, але за станом на лютий 2016 року жоден препарат так і не надійшов до центрів і медичних установ.

 Голова Піклувальної ради Київського міського онкоцентру констатує, що в Україні щорічно ставлять близько 170 тис. діагнозів раку, 20 діагнозів – щогодини. Як повідомляє експерт, середня сума, яка повинна «йти» за пацієнтом в середньому досягає 30 тис. грн, але може дійти і до 900 тис. За словами Віктора Сердюка, в 2016 році закінчується програма «Онкологія» та вже зараз потрібно думати про її продовження. На погіршення ситуації з онкологією в Україні також значно вплинуло закриття онкоцентру в Донецьку і відсутність доступу до центрів в Луганську та Сімферополі.

 Серед напрямків щодо залучення коштів, розповів пан Сердюк, є ймовірність введення в 2016 році громадської програми критичного страхування «Онко-захист». Європейський досвід і експертні розрахунки доводять, що витрачаючи одну гривню в день на страховку захисту від раку, можна скористатися програмою лікування вартістю до 36 500 грн.

 Спікер також відзначає, що в Києві вдалося знизити напругу, пов’язану з нестачею медикаментів за рахунок тих запасів, які були закуплені в 2014 році.

 Ольга Скорина зазначила, що більшості хворих, які лікувалися в недоступних сьогодні центрах, необхідно отримувати допомогу в інших медзакладах України. За інформацією Ольги Скориної, близько 20% пацієнтів Київського онкоцентру – це не жителі столиці. Підкреслює спікер і те, що в Україні не існує системи реабілітації після хвороби.

  Експертний консультативний центр для онкохворих надає інформацію про можливі соціальні програми.

 Керівник консультативного центру для онкохворих нагадала, що сьогодні на базі Київського міського онкоцентру діє мультидисциплінарний консиліум, який дозволяє уточнити або переглянути поставлений діагноз і скоригувати план лікування.

 Тетяна Говоруха заявила, що в 2015 році з міського бюджету було профінансовано 20% загальних потреб Київського онкоцентру, але більша частина цих коштів – це заробітна плата працівників установи.

 Експерти дійшли висновку, що лікування за кордоном – не завжди є кращим варіантом, адже в інших країнах багато ризиків, пов’язаних із законодавством і низкою інших нюансів.

Читайте також: