fbpx
Політика

У рейтингу корупції Україна опинилася на рівні Ірану і Непалу

Після приходу Петра Порошенка до влади, в Україні оголосили тотальну боротьбу з корупцією. У країні взялися капітально реформувати судову, правоохоронну систему, держсектор, що, за логікою, мало б істотно знизити рівень корупції в країні. Проте дані міжнародних рейтингів свідчать про протилежне.

Так, у світовому рейтингу сприйняття корупції CPI за 2015 Україна посіла 130 місце з 168. Країна опинилася на одному місці з Парагваєм, Нікарагуа, Непалом, Іраном і Камеруном. Найменші показники корупції зафіксовані в Данії, Фінляндії, Швейцарії. Про це йдеться в повідомленні прес-служби міжнародної правозахисної організації Transparency International. У порівнянні з результатами торішнього рейтингу, Україна поліпшила свої позиції всього на один бал (в 2014 році їй присудили 142 місце з 175).

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

У Transparency International відзначили, що домогтися поліпшення країні вдалося завдяки зростанню рівня суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів і виникненню руху викривачів корупції.

У той же час такі чинники, як затягування з реальним покаранням хабарників, збільшення корупції у відносинах бізнесу і влади, гальмують боротьбу з корумпованістю в Україні.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

«Показники індексу CPI підтверджують, що рушійною силою змін в Україні є самі громадяни: громадські організації, журналісти-розслідувачі, викривачі корупції. Саме вони контролюють чиновників, під їх тиском справи проти корупціонерів при владі доходять до суду. Але далі система пручається, і реально мало хто з корупціонерів отримує справедливе покарання», – прокоментував результати CPI-2015 виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.

Читайте також: