fbpx
Економіка

Україні слід перейти на альтернативні джерела енергії, – Балога

Як вважає народний депутат України Віктор Балога, субсидії – це краще, ніж залишити людей один-на-один з непідйомними тарифами. Але, в той же час, це лише боротьба з наслідками, а не усунення причини. За його словами, причина полягає в дорогому газі, якого в Україні споживають досить багато. Відповідно, як він зазначив, для того, щоб люди стали менше платити за комунальні послуги, вони повинні споживати менше газу, або ж зовсім не користуватися ним.

 «Я ще рік тому говорив і писав депутатські звернення скрізь, куди тільки можна – давайте переводити бюджетну сферу і домогосподарства на альтернативні джерела енергії. Давайте переведемо школи, лікарні, дитячі садки, органи державної влади на вугілля мазут, деревину, залежно від специфіки регіону. Давайте запустимо програму, згідно з якою кожне домогосподарство отримає безвідсотковий кредит на заміну і установку котлів. Давайте бідним поставимо їх безкоштовно», – нагадав нардеп.

 Віктор Балога наголосив, що все це можна було реалізувати за рік і заощадити завдяки цьому десятки мільярдів. При цьому він звернув увагу на те, що на Закарпатті саме такі заходи і робляться, причому ще з 2008 року.

 «Тепломережі давно закриті і більше не гріють землю всю зиму. Сьогодні Закарпаття – єдиний енергетично незалежний регіон, область, яка споживає менше газу і це ще не кінець», – розповів Віктор Балога.

 Як стверджує Віктор Балога, він неодноразово пропонував прем’єр-міністру приїхати і побачити все це своїми очима, проте той не прислухався і тому зараз змушений виділяти з бюджету 24,5 мільярда на субсидії, а це – майже третина бюджету Міноборони.

 

Читайте також: