fbpx
Право

ВР посилила соцзахист демобілізованих військових

Верховна Рада схвалила проект закону №2283 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв’язку з оголошенням демобілізації». За відповідне рішення проголосували 233 нардепи.

За прийнятим нардепами законом, за військовослужбовцями зберігається місце роботи і зарплата протягом 18 місяців. Також законом передбачено зберігати місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форми власності за працівниками, які при проходженні військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) і перебувають на лікуванні в медичних установах, а також потрапили в полон або визнані безвісно відсутніми, на термін до дня, наступного за днем ​​їх постановки на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах ​​після їх звільнення з військової служби у разі закінчення їх лікування у закладах охорони здоров’я незалежно від терміну лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми чи до дня визнання судом їх померлими.

Демобілізованим військовослужбовцям надається право на переважне збереження робочого місця при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, а також на додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Молоді надається перше робоче місце і щорічну відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника.

Документом також надаються додаткові гарантії соціального захисту військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом по мобілізації в особливий період, щодо порядку надання щорічної відпустки при звільненні та встановлено гарантії відстрочки від повторного призову протягом шести місяців у разі проведення часткової мобілізації, процедури призову на військову службу на тих військовозобов’язаних, які були звільнені зі служби в запас після проведення заходів попередньої мобілізації. Винятком може слугувати їх особиста згода щодо здійснення такого заклику.

Читайте також: