fbpx
Політика

Документ про домовленості «нормандської четвірки» став надбанням громадськості

У МЗС Німеччини оприлюднили документ про домовленості глав МЗС "нормандської четвірки" за підсумками сьогоднішньої зустрічі в Парижі, передає УНН.

Як наголошується, міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Росії та України зустрілися сьогодні вранці в Парижі, відповідно до рішення, прийнятого главами держав та урядів у "нормандському форматі" тижнем раніше.

"Ця зустріч відбулася після підписання "Комплексу заходів з реалізації мінських угод "в Мінську і декларації лідерів Франції, Німеччини, Росії та України, прийнятої 12 лютого 2015 року, що передбачає створення механізму нагляду в "нормандському форматі", – йдеться в декларації.

"Ми обмінялися думками щодо реалізації угоди про припинення вогню. Були обговорені ситуація в Дебальцеве і особливу увагу було приділено ситуації в районі Маріуполя", – йдеться в документі.

Згідно з декларацією, чотири міністри закликали до "суворого виконання всіх положень мінських угод, починаючи від всеосяжного припинення вогню і відведення важкого озброєння".

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

"Ми закликаємо до якнайшвидшого укладення планів щодо відведення важких озброєнь і їхньої повної реалізації. Ми просимо посилення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та розширення її мандата, надання додаткового персоналу, обладнання та фінансування. Для цього, ми готові ініціювати відповідні заходи у Відні, щоб гарантувати, що цей мандат буде швидко розширений", – йдеться в документі.

"Ми закликаємо всі сторони забезпечити повний доступ спостерігачів ОБСЄ в усіх областях. Ми закликаємо всі сторони повністю співпрацювати з ОБСЄ, з метою реалізації свого мандата в повному обсязі, особливо щодо моніторингу та перевірки відводу важких озброєнь. Ми запрошуємо ОБСЄ та Спільний центр з координації припинення вогню підтримувати тісний зв’язок щодо своїх функцій, з метою підтримки ОБСЄ для моніторингу та перевірки режиму припинення вогню і відведення важких озброєнь", – йдеться в декларації глав МЗС.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Також міністри закликали "тристоронню контактну групу якомога швидше створити робочі групи для досягнення прогресу з низки питань, в тому числі політичного процесу, як це було погоджено в "Комплексі заходів", за участю представників усіх сторін, які підписали угоди в Мінську".

При цьому глави МЗС підкреслили важливість безперешкодного доступу для надання гуманітарної допомоги у всіх районах.

"Нарешті, ми підтверджуємо, що Франція, Німеччина, Росія та Україна сповнені рішучості продовжувати вживати заходів у цьому форматі, і зробити все можливе, щоб гарантувати, що зобов’язання будуть дотримуватися і криза буде вирішена", – йдеться в документі.

"Ми доручаємо нашим політичним директорам – заступникам міністрів закордонних справ для контролю за реалізацією мінського Комплексу заходів і скликати зустріч при необхідності. Ми готові повернутися до цього питання, якщо це буде необхідно", – йдеться в декларації.

Джерело: УНН

Читайте також: