fbpx
Право

Верховна Рада посилила відповідальність військовослужбовців

Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав і покладання обов’язків в особливий період». За відповідне рішення проголосували 260 депутатів.

Законодавчим актом на командирів покладається обов’язок вживати рішучих заходів щодо припинення вчинення кримінального злочину підлеглими і відновлення правопорядку. Зокрема, в особливий період, в тому числі, в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, з метою затримання військовослужбовців, які вчиняють кримінальні злочини, пов’язані з непокорою, опором або загрозою начальнику застосування насильства, самовільним залишенням бойових позицій і певних місць дислокації військових частин (підрозділів) в районах виконання бойових завдань, командири наділяються повноваженнями особисто застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, а в бойовій обстановці – застосовуваннє зброї, віддавати підлеглим наказ про застосування таких засобів, якщо по-іншому неможливо припинити такі злочинні діяння.

Законом також запроваджено адміністративну відповідальність за вчинення військових адміністративних правопорушень. Зокрема, в адміністративному порядку будуть карати за відмову від виконання законних вимог командира (начальника), недбале ставлення до військової служби, порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями. У таких випадках командирам дозволяється складати адміністративні протоколи.

Читайте також: