fbpx
Право

Верховна Рада направила до КСУ законопроект про зняття недоторканності

Верховна Рада підтримала президентський законопроект № 1776 «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)». За нього проголосували 365 нардепів. Після прийняття законопроекту, за процедурою, його повинні направити для вивчення до Конституційного суду України. За прогнозами спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана, закон може набути чинності вже у вересні 2015 року, після того, як Верховна Рада отримає висновки щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Законопроектом пропонується виключити частини першу, третю статті 80 Конституції України, які гарантують депутатам недоторканність. Змінами до статті 126 Конституції України пропонується передбачити, що суддя не може без згоди Вищої ради юстиції, а не політичного органу – Верховної Ради України, бути затриманий і до нього не може застосовуватися запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом. У той же час цей імунітет судді не буде поширюватися на випадки затримання при скоєнні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя і здоров’я людини.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Під час обговорення документа представники практично всіх груп і фракцій висловили думку, що паралельно зі зняттям недоторканності з нардепів та суддів позбавляти імунітету потрібно також президента України. Перед законом повинні бути рівні абсолютно всі!

Читайте також: