fbpx
Економіка

НБУ назвав 8 найбільш системно важливих банків України

Національний банк України визнав системно важливими вісім великих банків. Про це повідомляється на сторінці НБУ в Facebook. У головній фінустанові країни відзначили, що визначення системно важливих банків буде здійснюватися щорічно із застосуванням багатофакторної математичної моделі, заснованої на умовах системної важливості.

Основними критеріями, за якими визначатимуться системно важливі банки, є: загальний розмір активів, зобов’язань юридичних і фізичних осіб, системні взаємозв’язки в банківській системі (обсяг міжбанківського кредитування) і обсяг кредитування найважливіших секторів економіки.

Станом на 1 грудня 2014 року, системно важливими визначено 8 банків: «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Дельта Банк», «Райффайзен Банк Аваль», «Укрсоцбанк», «Промінвестбанк» і «Ощадбанк Росії».

У той же час визначення банків системно важливими не означатиме, що їхній капітал обов’язково має фінансувати держава. Діяльність цих та інших банків, які будуть визнані системно важливими, буде особливим чином регулюватися з метою зменшення системних ризиків, наслідки яких можуть серйозно вплинути на стабільність банківської системи України в цілому.

Читайте також: