fbpx
Економіка

Євросоюз зацікавлений в закупівлі ізраїльського газу

  Європейський союз висловив зацікавленість у закупівлі ізраїльського природного газу, сподіваючись таким чином диверсифікувати свої поставки палива і знизити залежність від Росії, повідомляє агентство Bloomberg.

 Проект, який просувають Ізраїль, Греція і Кіпр, передбачає постачання газу з офшорних родовищ біля берегів Ізраїлю транзитом по морському газопроводу через Кіпр і Грецію в Європу. Вартість проекту, що отримав назву EastMed, оцінюється в 3,5-5 млрд євро.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 "Це цікавий проект, – зазначив заступник міністра економічного розвитку Італії, головуючої в Євросоюзі, Клаудіо де Вінченті. – Він може зіграти важливу роль у диверсифікації наших джерел".

 Особливо актуальною проблема пошуку нових поставок стала для Європи після рішення Росії відмовитися від реалізації проекту "Південний потік" вартістю $ 45 млрд. За оцінками експертів, запаси ізраїльського газу оцінюються в 1 трлн кубометрів.

 Однак у політиків виникли питання у зв’язку з маршрутом EastMed, що включає глибоководну ділянку між Кіпром і островом Крит. На їхню думку, EastMed заслуговує проведення докладної оцінки економічної доцільності.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 "Ділянка газопроводу між Кіпром і Критом, як випливає з пропозиції Кіпру та Греції, представляє певні складності, – заявив заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович. – Найвірнішим рішенням зараз буде проведення оцінки економічної доцільності проекту".

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: