fbpx
Право

Нардепи пропонують друкувати газети в Україні державною мовою

Верховній Раді України з метою розширення застосування державної мови в ЗМІ пропонують друковані засоби масової інформації в країні видавати українською мовою. З такою ініціативою виступили позафракційні нардепи Андрій Іллєнко, Сергій Рудик, Юрій Левченко, Михайло Головко, Олександр Марченко, Олег Осуховський та Юрій Бублик. Відповідний проект закону № 1237 «Про внесення змін до закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою)» вони зареєстрували в парламенті 4 грудня.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Відповідно до законопроекту, видавати газети іншими мовами не забороняється. Єдина умова – сукупний тираж видання державною мовою повинен бути не менший сукупного тиражу видання іншими мовами. Двомовні і багатомовні видання вважаються такими, які видаються іншими мовами.

«Стиль і лексика друкованих засобів масової інформації мусять відповідати загальновизнаним етично-моральним нормам. Вживання лайливих і брутальних слів не допускається», – йдеться в законопроекті.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

«Слід докладати всіх зусиль для розширення сфери функціонування державної мови, щоб вона розвивалася і грала консолідуючу роль у становленні громадянського суспільства. Послідовне вирішення мовних питань, зміцнення державного статусу української мови передбачає стимулювання процесу побудови процвітаючої і демократичної України», – зазначено в пояснювальній записці до документа.

Читайте також: