fbpx
Економіка

Експерти закликали українців повертати валюту в банки

На сьогоднішній прес – конференції Віктор Лисицький (екс – глава групи радників НБУ) та Олександр Охрименко (президент Українського аналітичного центру) обговорили курсову проблему і дії НБУ щодо усунення цієї проблеми. Тема викликала жваву дискусію, думки експертів розділилися.

 Пан Лисицький підтримує політику НБУ, вважаючи, що пані Гонтарєвій доводиться боротися з наслідками відсутності адекватної економічної політики протягом 23 років, і своїми діями вона намагається реанімувати гривню. Для пошуку рішення проблеми він пропонує звернутися до зарубіжного досвіду. Наприклад, Німеччина в період з 1948 року зуміла забезпечити впевнене зростання позитивного балансу зовнішньої торгівлі, залучаючи до цього сільське господарство. Проте ж, така практика в Україні навряд чи застосовна, тому як економічні моделі країн сильно відрізняються.

 Навпаки, критикує політику НБУ пан Охрименко (на фото): «Нацбанк допустив ряд помилок. Перш за все, ще в червні вони запустили девальвацію гривні, помилково вважаючи, що це допоможе підвищити експорт. Причому та офіційна політика, яку вони оголосили – політика плаваючого курсу – провалилася». Виправити ситуацію можна, звернувшись до досвіду попередників, вважає Охріменко. Так, в 2012 році було випущено валютне казначейське зобов’язання, яке призвело до ревальвації. Також помилковим експерт вважає дотримання рекомендацій МВФ, які виявилися недійсними. «Якщо ми хочемо виправити ситуацію, нам необхідно скасувати адміністративні обмеження НБУ і припинити виконувати рекомендації МВФ, які не дають позитивного результату», – пояснив він.

 Проте однією з основних причин стрибка курсу залишається той факт, що стався відкат депозитів з банку. Громадяни масово забирають гроші і скуповують валюту, що призводить до її дефіциту. За офіційною статистикою НБУ, на руках у громадян знаходиться 8 млрд доларів. Спікери закликали українців не панікувати і повертати гроші в банки – це допоможе стабілізувати ситуацію на валютному ринку.

Читайте також: