fbpx
Політика

Віктор Балога пропонує провести референдум на Донбасі

 Кандидат в народні депутати України Віктор Балога звернув увагу на те, що за останній рік в Європі пройшло одразу два референдуми, на яких розглядалося питання територіального устрою держав – один в Шотландії, а другий – в Іспанії. При цьому він зазначив, що в обох випадках все пройшло спокійно і з дотриманням демократичних стандартів.

 «Дивлячись на це, я не розумію, що заважає нам ініціювати референдум на Донбасі. Кажу про це з квітня – ну якщо вся країна вже не може спокійно сприймати поведінку жителів Донбасу, а вони, в свою чергу, втомилися від нас, то давайте вирішувати питання. Бо військовими діями нам не вдасться встановити мир і відновити суверенітет державних кордонів», – заявив він.

 За словами Віктора Балоги, боятися референдуму не варто. Він переконаний, що якщо ненависть жителів Донбасу до України – вигадка російської пропаганди, то це буде видно на референдумі. Якщо ж на Донбасі є критична маса проукраїнськи налаштованих сил, але вони залякані – їх позицію буде видно на референдумі.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 Як зазначив Віктор Балога, в України є два варіанти – жити в постійній напрузі і робити вигляд, що Донбас належить їй, або ж – запитати у людей, з ким вони хочуть жити.

 «Якщо з нами – то будьте ласкаві за нашими правилами. Якщо самі – вас ніхто не тримає», – додав він.

 Щодо побоювань того, що Путін піде далі в тому випадку, якщо Україна дасть слабину, то, як заявив Віктор Балога, якби Путін міг піти далі, то він би так і зробив. На його думку, далі, ніж Путін зайшов зараз зі своєю гібридною війною, він вже не рушить.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

 Водночас, як зазначив Віктор Балога, проводити референдум необхідно на наступних умовах:

      В два етапи протягом року;
      Лише під егідою ООН – без «зелених чоловічків» і сербських «спостерігачів» Путіна.

 «При таких умовах ми будемо мати можливість поставити крапку в цій історії і рухатися далі. А можемо – отримати вічну війну, постійні проблеми, і при цьому продовжувати годувати людей правим популізмом середньовічної епохи. Особисто я – за референдум, хоча і розумію, що як політик говорю не популярну річ. Але, якщо ми, як народ і як країна, хочемо нарешті отримати шанс на гідне життя, потрібно йти шляхом референдуму», – підсумував він.

Читайте також: