fbpx
Економіка

Щоденні валютні аукціони НБУ можуть стабілізувати курс гривні

Як вже відомо, починаючи з 5 листопада, НБУ припинив вільний продаж валюти комерційним банкам для поповнення кас та задоволення потреб імпортерів. Тепер Національний банк України проводить щоденні валютні аукціони. До даного аукціону допущено 88 банків, присутніх на ринку України. Відповідно до думки топ – менеджменту НБУ дана процедура повинна привести до стабілізації ринкового курсу гривні.

 Голова Правління АБ  «УКРГАЗБАНК» Сергій Мамедов зазначив, що на українському ринку є попит на валюту і є пропозиція, а саме ці два фактори зможуть утворити курс, який буде відповідати дійсності. «Є попит. Є пропозиція. Ринок повинен сам встановити рівень курсу», – каже Мамедов. Крім цього експерт вважає, що аукціон, який почав проводити Нацбанк, дуже хороший і дієвий спосіб, перевірений у багатьох європейських країнах. «Зараз головне завдання – стабілізувати курс, знайти золоту середину. Тоді й інвестори почнуть повертатися на український ринок», – резюмував Мамедов.

 Старший радник «Альфа – банку» Роман Шпек сказав, що в даній ситуації не можна поспішати і необхідно почекати. Він зазначив, що стабілізація курсу гривні це дуже делікатне питання, яке вимагає певних витрат і не може пройти моментально. Однак згідно з переконаннями спікера, не тільки НБУ повинен зробити кроки на шляху до врегулювання курсу, а й уряд. Шпек вважає, що необхідно проводити необхідні реформи, які стабілізують ситуацію в країні в цілому, що спричинить за собою і стабілізацію курсу гривні. «Треба проводити реформи. Необхідно перестати все списувати на війну. Навпаки, в даних умовах треба діяти швидше», – каже пан Шпек.

Читайте також: