Добровільне страхування ФОП

 Порядок нарахування та сплати ЄСВ визначено Законом №2464 та Інструкцією №455.

  За загальним правилом, усі фізичні особи – підприємці сплачують ЄСВ не тільки за найманих працівників, а й безпосередньо «за себе» ( п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 і п.п. 3 п. 2.1 Інструкція № 455).

 Виняток із цього правила – підприємці на єдиному податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами й отримують згідно з законом пенсію або соціальну допомогу. Ці ФОП звільнені від сплати ЄСВ «за себе». Проте за наявності в них бажання цілком можуть стати платниками ЄСВ на умовах добровільної участі (ч. 4 ст. 4 Закону № 2464).

 Розмір «обов’язкової» ставки ЄСВ для підприємців дорівнює 34,7% бази нарахування. Ця ставка передбачає, що у разі її застосування ФОП є застрахованим у системі:

Related Post
  • загальнообов’язкового пенсійного страхування;
  • соціального страхування на випадок безробіття.

 Також Законом № 2464 і Інструкцією № 455 для ФОП встановлена можливість добровільно брати участь у:

  •  соціальному страхуванні з тимчасової втрати працездатності;
  •  соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві.

 Крім ФОП, добровільно брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування можуть самозайняті особи, члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, громадяни України, які працюють за межами України, особи, що досягли 16-річного віку, які не належать до платників ЄСВ, перелічених у пп. 2 – 14 ч. 1 ст. 4 Закону №2464.

 Нагадуємо, що звіт про ЄСВ можна надсилати засобами електронного зв’язку. Платники Голосіївського району столиці можуть отримати електронний цифровий підпис за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 23, каб. 104.

  За матеріалами: ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

Leave a Comment