fbpx
Економіка

Україні загрожує дефолт через кредит Януковича, – Moody’s

Вже наступного року Україну може очікувати дефолт через невиконання своїх зобов’язань щодо викуплених Російською Федерацією в грудні 2013 року українських євробондів в розмірі 3 мільярдів доларів. Про це стало відомо з даних рейтингового агентства Moody’s, передає агентство Financial Times.

Згідно із зобов’язаннями Києва перед Російською Федерацією, в Кремлі можуть зажадати негайного повернення грошей. В свою чергу, така вимога може викликати широкий дефолт України щодо всіх міжнародних боргів. Експерти рейтингового агентства відзначають, що з причини значного скорочення економіки України і слабкого курсу національної грошової одиниці, співвідношення зовнішнього держборгу до ВВП може досягти 66 % в 2014 році. Така ситуація перевищить граничну межу боргу України в 60 %, яку встановив режим Януковича під час продажу євробондів Москві.

Експерти агентства Moody’s прогнозують, що уряд України заявить про те, що співвідношення боргу до ВВП досягло відмітки в 66 % 29 січня наступного року. Саме наприкінці січня уряд України опублікує попередню інформацію про стан економіки в четвертому кварталі 2014 року. У зв’язку з цим Кремль зможе зажадати від Києва негайної виплати за євробондами.

Експерти агентства Moody’s висловили думку, що широкий дефолт України не попередить навіть виплата боргів Російської Федерації за підтримки західних кредиторів.

У доповіді представники агентства Moody’s натякають, що дефолт Україні можуть відстрочити лише поступки з боку уряду РФ.

Раніше прем’єр – міністр Арсеній Яценюк запевнив, що Україна не оголосить дефолт, в тому числі і за зобов’язаннями перед Росією. За словами глави уряду, Україна має необхідні ресурси для виплати  боргів.

Читайте також: