fbpx
Політика

«Слава Україні – Героям слава». Тягнибок пропонує змінити текст військового вітання

Нардепи від «Свободи» Олег Тягнибок, Олег Бондарчук, Юрій Сиротюк, Ігор Кривецький пропонують Верховній Раді змінити текст військового вітання. Відповідний проект закону № 5138 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо порядку виконання військового вітання)»  зареєстрований і оприлюднений на парламентському сайті.

Як відзначають нардепи, в 2014 році українська державність проходить випробування під час військового конфлікту з Російською Федерацією. В таких умовах збереження радянських рудиментів, на думку нардепів, негативно впливає на патріотичний дух, сприяє колабораціонізму. Особливо важливо остаточно українізувати Збройні Сили України, де досі зберігаються характерні для СРСР риси – крій одягу, форма вітання, система військових звань. Найбільш негативно на молодих захисників Вітчизни впливає, на думку свободівців, типово радянська система вітань.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

У зв’язку з цим вони пропонують замість окупаційних штампів легітимізувати на рівні Збройних Сил традиційне вітання «Слава Україні – Героям слава», яке дісталося в спадок від борців за незалежність України в 20 столітті, і яке давало наснагу героям Небесної Сотні.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про стройовий статут Збройних Сил України», «Про дисциплінарний статут Збройних Сил України» і «Про статут внутрішньої служби Збройних Сил України», замінивши діючі фрази, використовувані при військовому вітанні, поздоровленні і прощанні на традиційні фрази армії Української Народної Республіки, а саме «Слава Україні» – «Героям слава» у відповідь.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Крім того, у військових привітаннях слова «товариш» у всіх відмінках і числах пропонується замінити словом «пан» у відповідному відмінку і числі.

Читайте також: