fbpx
Право

ВР прийняла в першому читанні закон про створення Антикорупційного бюро

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект президента України Петра Порошенка № 5085 «Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції». За відповідне рішення проголосували 278 нардепів.

Документом передбачається створення в Україні державного правоохоронного органу – Національного антикорупційного бюро. Головним завданням служби є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, що вчинені вищими посадовими особами. Координацію діяльності спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції здійснюватиме генеральний прокурор України та уповноважені ним прокурори.

Згідно із законопроектом, Національне антикорупційне бюро здійснює оперативно – розшукові заходи з метою попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень, здійснює їх досудове розслідування; проводить відповідно до закону перевірку на добропорядність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; вживає заходів щодо розшуку та арешту грошових коштів та іншого майна, які можуть бути предметом конфіскації або спеціальної конфіскації в кримінальних правопорушеннях, віднесенених до підслідності Національного бюро, здійснює діяльність щодо зберігання коштів та іншого майна, на яке накладено арешт.

Національне бюро і його працівники мають право заводити оперативно – розшукові справи і здійснювати гласні і негласні оперативно – розшукові заходи, подавати до суду позови про визнання недійсними угод, а також витребувати через прокурора від правоохоронних органів оперативні матеріали і кримінальні виробництва. Також співробітники Національного бюро мають право зберігати, носити і застосовувати вогнепальну зброю та спеціальні засоби, застосовувати заходи фізичного впливу на підставах і в порядку, передбачених законом України «Про міліцію» та іншими законами.

Для забезпечення виконання завдань Національного бюро створюються його територіальні управління. Гранична чисельність центрального та територіальних управлінь Національного бюро становить 700 осіб, у тому числі не більше 200 осіб керівного складу.

Керівництво діяльністю Національного бюро здійснює його директор, який призначається на посаду та звільняється з посади президентом України. Директор бюро призначається строком на 7 років. Одна і та ж особа не може обіймати цю посаду 2 терміни поспіль. Не може бути призначена на посаду директора Національного бюро людина, яка протягом двох останніх років входила до складу керівних органів політичної партії або перебувала у трудових чи інших договірних відносинах з політичною партією.

Директор Національного бюро щорічно не пізніше 10 лютого і 10 серпня звітує Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету міністрів України про діяльність Національного бюро протягом попередніх 6 місяців.

Читайте також: