fbpx
Економіка

Україна заощадила на реверсі 500 млн доларів, – Остап Семерак

Реверсний газ, придбаний Україною на європейському ринку, обійшовся приблизно на 500 мільйонів доларів дешевше, ніж блакитне паливо, яке купили б в Російській Федерації. Таку інформацію оприлюднив міністр Кабінету міністрів України Остап Семерак в прямому ефірі на телеканалі «24». Слова чиновника передає прес-служба Кабінету міністрів.

Як запевняє міністр, уряд України прекрасно розумів, що Російська Федерація припинить постачати газ. У такій ситуації Україні не вистачає балансу для забезпечення енергетичної системи в минулорічних рамках.

«Саме тому уряд України проводив планову підготовку до зимового періоду. Перш за все, ми підписали угоди на реверсні поставки природного газу. Якщо порівняти ціну газу, яку Україна платить на ринку ЄС згідно з реверсними контрактами, з тією ціною, яку пропонувала РФ, ми дійдемо висновку, що газ, куплений на європейському ринку, для України обійшовся приблизно на 500 мільйонів доларів дешевше, ніж би ми цей самий газ купили в Росії», – заявив чиновник.

Остап Семерак підкреслив, що європейський газ, який Україна купила, є реверсним. Це означає, що куплений газ пройшов транзитом через Україну в країни Європи і повернувся назад.

«Тобто насправді та ціна, яку запропонувала Російська Федерація України, є абсолютно неринковою», – додав Остап Семерак.

Раніше повідомлялося, що протягом вересня Україна імпортувала з Європи 1 мільярд кубометрів газу. За наявними даними, зі словацького боку в Україну надійшло близько 779 000 000 кубометрів газу, з боку Польщі – 117 мільйонів кубометрів, а з боку Угорщини – 90 мільйонів кубометрів. У 2013 році Україна імпортувала з країн Європи 2,132 мільярда кубометрів газу.

Читайте також: