fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Швейцарія підозрює керівництво «Газпрому» у хабарництві

У Швейцарії вже найближчим часом може стартувати гучний судовий процес про відмивання грошей і підкуп посадових осіб. Учасниками даного процесу можуть стати колишній і чинний топ – менеджери російського енергогіганта «Газпрому».

За наявними даними, зараз прокуратура Швейцарії веде розслідування щодо колишнього члена правління «Газпрому» Богдана Будзуляка, заступника керівника департаменту компанії з транспортування, використання й підземного зберігання газу Олександра Шайхутдинова. Крім того, швейцарські правоохоронці підозрюють колишнього президента представництва компанії «АББ Росія» Михайла Чеснакова і колишнього голову «Альстом Росія» і «АББ Росія» Володимира Ушакова.

Читайте також:  СБУ і Нацполіція знешкодили на Прикарпатті наркосиндикат, який торгував важкими психотропами

Варто відзначити, що дочірня компанія концерну Siemens (Siemens Industrial Turbomachinery – SIT) протягом 2004-2006 років отримувала контракти на поставку турбін для газоперекачувальних станцій газопроводу «Ямал». Крім того, компанія оплачувала консультації, в яких серед інших брали участь і керівники «Газпрому». Швейцарські слідчі впевнені, що такі консультації були «завуальовані хабарем» в розмірі близько 3,79 мільйона доларів. На їхню думку, Шайхутдинов і Будзуляк володіли істотним впливом на вибір компаній-постачальників обладнання для компресорних станцій, а «дочка» SIT Siemens при оплаті консультацій могла формувати відповідні умови закупівель.

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

Як відомо, справа щодо російських бізнесменів SIT продовжується і зараз. Після порушення справи кошти на рахунках підозрюваних було вирішено заморозити. Самі фігуранти розслідування звинувачують у всьому політику, кажучи про свою невинність.

Представники «Газпрому» ситуацію, пов’язану з розслідуванням щодо Олександра Шайхутдинова, ніяк не коментують.

 

Читайте також: