fbpx
Міжнародна економіка

Молдова продовжила контракт з “Газпромом”

Віце – прем’єр Молдови, міністр економіки Андріан Канду повідомив про те, що уряд республіки досяг домовленості з Росією щодо продовження контракту на поставки газу.

"За підсумками зустрічі з міністром енергетики РФ Олександром Новаком і віце -головою адмінради "Газпрому" Олександром Медведєвим повідомляю, що було вирішено продовжити на рік контракт про закупівлі російського газу. Умови залишилися незмінними", – написав Канду на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Зараз Молдавія платить за російський газ приблизно по $ 370 за тисячу кубометрів, За контрактом у 2014 році кінцевим споживачам Молдови надано близько 3 мільярдів кубометрів газу, а ще 19 мільярдів проходять через республіку транзитом і призначаються для Туреччини, Болгарії та Албанії.

За даними місцевих ЗМІ, природний газ з Румунії по новому газопроводу Ясси – Унгени в Молдову у вересні так і не надійшов, тому що уряд Молдови не зміг вчасно узгодити питання про закупівлю румунського газу з основним постачальником блакитного палива в республіці – підприємством "Молдовагаз". Причиною стало те, що газ для Молдови не включений в діючий енергобаланс Євросоюзу, а перепродаж Бухарестом російського палива забороняють контрактні зобов’язання.

Читайте також: